Vælg side

Elever på væggene

6 okt 2023 | Ikke-kategoriseret, Opslagstavle, Skolens liv

kunst med elever af Marie rømer westh

Nye værker på væggene

fotografi som i 1843

To 1.g-klasser har henover de seneste uger haft besøg af billedkunstner Marie Rømer Westh. I forlængelse af et huskunstnerforløb, der omhandler portrættet og fotografiet, har de været med til at skabe 2 værker “Aftryk i blåtryk”, der nu pryder væggene på Aurehøj.

Billederne er skabt i cyanotype (blåtryk eller lystryk), som er en fotografisk teknik, hvor først sollys og siden vand åbner op for et billede i blåt og hvidt.

Cyanotype er en proces, hvor lysfølsom emulsion bestende af ammoniumjerncitrat og kaliumhexacyanoferrat belyses af sollys. Til produktion af disse værker, har eleverne ligget i forskellige positioner direkte på det bestrøgne papir på en efterårs solskinsdag. Herefter bliver billedet fremkaldt i vand, hvorved der dannes berlinerblåt på de belyste partier og elevernes silhuetter fremstår i hvidt.

Blåtryk (cyanotypi) blev opfundet i 1842 af kemikeren John Herschel.
Teknikken blev skabt til duplikering af byggetegninger, som ellers var et stort arbejde at kopiere ved håndtegning.

første kvindelige fotograf

Anna Atkins, der var kunstner og en entusiastisk botaniker, blev introduceret til teknikken af John F. Henchel. Hun opdagede at cyanotypi gav mulighed for at gengive botaniske illustrationer som fotogrammer fremfor farvelagte tegninger.

I 1843 begyndte Atkins at producere de cyanotypier, der skulle udgøre bøgerne Photographs of Briths Algea: Cyanotype Impressions. Et imponerende værk bestående af 3 bøger i omkring 17 eksemplarer, der dokumenterede hundredevis af planter og alger. Det tog Atkins ti år at fundføre sint arbejde.

Med værket skabte Anna Atkins de første fotografisk illustrerede bøger nogen sinde og Atkins anses i dag for at være den første kvindelige fotograf i verden.